Zajímavá loga a názvy destilátů 1 - Zvířata na etiketách whisky a bourbonu

Nejznámějšími představiteli živočišné říše na etiketách whisky jsou beze sporu dva teriéři symbolizující značku Black and White. Tato whisky založená v r.1884 se původně jmenovala podle svého zakladatele "Buchanan Blend" ("Buchananova míchaná") a krátce na to, když se J. Buchananovi podařilo získat smlouvu na dodávky do Dolní sněmovny, byla přejmenována na "House of Commons". Jenže zákazníci si bez ohledu na jeden nebo druhý název žádali jednoduše "černo-bílou whisky" (podle jejího vzhledu: černé lahve s bílou etiketou) ...


1black-and-white.jpgNejznámějšími představiteli živočišné říše na etiketách whisky jsou beze sporu dva teriéři symbolizující značku Black and White. Tato whisky založená v r.1884 se původně jmenovala podle svého zakladatele „Buchanan Blend“ („Buchananova míchaná“) a krátce na to, když se J. Buchananovi podařilo získat smlouvu na dodávky do Dolní sněmovny, byla přejmenována na „House of Commons“. Jenže zákazníci si bez ohledu na jeden nebo druhý název žádali jednoduše „černo-bílou whisky“ (podle jejího vzhledu: černé lahve s bílou etiketou). A tak James Buchanan změnil název své značky podruhé a v průběhu 90. let doplnil etiketu o obrázek černého skotského a bílého west highland teriéra.

Teriér se vyskytuje i v logu palírny Bruichladdich, jako symbol zarputilosti, s níž tato palírna po r. 2000 obnovila svoji aktivitu.

Hned dvě skotské palírny single malt whisky mají ve svém znaku jelena. Glenfiddich proto, že tento název znamená v překladu „údolí Jelení řeky“, Dalmore získala jelena do znaku od rodiny Mackenziů, která vlastnila palírnu v letech 1886 až 1960 a jejímž klanovým zvířetem byl právě dvanácterák.

2clynelish_logo.jpgPodobně jako Dalmore přišla ke svému logu palírna Clynelish. Divoká kočka byla rodovým zvířetem klanu Sutherlandů, z něhož pocházel zakladatel palírny. (Dodneška se obyvatelům této oblasti přezdívá „cattachs“, což v gaelštině znamená „kočičí lidé“.)

Maskotem skotské palírny Aberfeldy je veverka. Ve Velké Británii jsou v současnosti zrzavé veverky obecné značně ohroženým druhem, vytlačované konkurenceschopnějšími veverkami popelavými, původem ze Severní Ameriky, a proto si palírna váží toho, že v okolních lesích žije velká populace zrzavých veverek.

Irská whiskey Tyrconnell není pojmenovaná po zvířecím druhu, ale po jednom jediném exempláři – po závodním koni, který patříval majiteli palírny A. Wattovi a v r. 1876 mu vyhrál dostihy při poměru sázek 100:1.

Závodní kůň zdobí i lahve bourbonu Blanton’s – nikoliv na etiketě, ale na zátce. Osm figurek koně s jezdcem v různých pozicích, doplněných písmenky tvořícími slovo „BLANTON’S“, tvoří sérii – od koně volně kráčejícího ke startu po vítězoslavné žokejovo gesto v cíli.

A když už jsme u koní, nelze opominout míchanou whisky White Horse (bílý kůň). Tato whisky byla pojmenovaná po slavném zájezdním hostinci v Edinburghu, který svůj název údajně odvozoval od koně patřícího Marii Stuartovně.

3monkey_shoulder.jpgNejkurióznější ze „zvířecích“ názvů má nejspíš whisky Monkey Shoulder (opičí rameno). Název whisky nemá nic společného s „opicí“ po nadměrném pití. „Opičí rameno“ se říkalo zranění, které si občas přivodili sladovači v dobách, kdy se slad přehazoval ručně lopatami (jakási obdoba tenisového lokte). Na památku těchto dávných výrobců whisky a tří sladových whisek, z nichž je Monkey Shoulder míchaná, je každá lahev na „rameni“ (v místě, kde tělo lahve přechází v hrdlo) symbolicky ozdobena kovovou plastikou tří opiček.

Kromě savců se na etiketách whisek často vyskytují i ptáci.

Skalnaté útesy severního Skotska, kde leží palírna Oban, jsou hnízdištěm velkého množství racků a dalších mořských ptáků. A tak se racci dostali i na etiketu této whisky.

Drobný ptáček v logu palírny Glen Elgin je jiřička obecná. Podle textu na krabici whisky hnízdí jiřičky rok co rok v palírně, kam lidská paměť sahá, a jsou symbolem starých tradic stejně jako spirálové chladiče destilátu, které v palírně zůstaly navzdory modernizacím zachovány.

4Famous_Grouse.jpgWhisky Famous Grouse má na obrázku skotský poddruh bělokura rousného, opeřence vyskytujícího se výhradně ve Skotsku a v severní Anglii. Původně se tato whisky jmenovala pouze Grouse, ale už několik let po svém založení byla natolik žádaná, že její zakladatel Matthew Gloag název rozšířil. Nedávno získala whisky Famous Grouse dva sourozence: Black Grouse (2007), míchanou whisky s vysokým podílem kouřových single malt whisek z Islay a Snow Grouse (2011), obilnou whisky určenou k podávání po vychlazení. „Snow grouse“ je anglické jméno pro bělokura sněžného, „black grouse“ je tetřívek obecný. Tento pták je ve Velké Británii kriticky ohrožen a výrobce whisky věnuje 50 pencí z každé prodané lahve Královské společnosti pro ochranu ptactva (Royal Society for the Protection of Birds - RSPB) na jeho záchranu.

Obrázek opeřence někdy může vést k záměně této skotské whisky s bourbonem Wild Turkey. V r. 1940 se Thomas McCarthy, ředitel palírny v Lawrencburgu účastnil se svými známými lovu divokých krocanů a jako občerstvení s sebou přinesl lahev bourbonu ze soukromých zásob. Nápoj měl velký úspěch, takže ho příští rok spoluúčastníci honu prosili, aby opět přinesl tu „krocaní“ pálenku. Na základě této události začala palírna stáčet bourbon se jménem Wild Turkey i na prodej.

5speyburn_logo.jpgNa rozdíl od předchozích se původ názvu irské whiskey Wild Geese (divoké husy) nevztahuje k ptactvu. Původně to bylo označení pro skupinu irských aristokratů a vojáků, kteří opustili Irsko po porážce jakobitského povstání v r. 1691 a kteří, přestože našli nový domov ve Francii, nepřestali doufat, že se podobně jako divoké husy jednou vrátit zpět do Irska. Později byli tímto jménem obecně označováni irští uprchlíci sloužící v armádách jiných evropských (kontinentálních) národů.

Nejen chlupáči a opeřenci se mohou dostat na etiketu. Palírnu Speyburn reprezentuje ryba – jako připomínka toho, že blízká řeka Spey je světově proslulým rybářským rájem pro lov lososů.

--
Vytvořil Michal Strelec a dodává také software na míru.